ADAPTIVE REUSE & PRESERVATION

HOUSE OF LEBANON

MISSION FIRST HOUSING DEVELOPMENT | WASHINGTON, DC | 2010 - PRESENT

COMPLETED BUILDINGS

This  adaptive  reuse  project  in  the  Historic  Shaw  Neighborhood  of  Washington,  DC, transformed  the former school into 82 affordable apartments for independent seniors and a community center serving the surrounding neighborhood. The original school structure, built in 1912 and subsequently added to in 1928 and 1938, was restored, receiving Historic Tax Credits through the National Park Service Section 106 Process to supplement the Low Income Housing Tax Credits received from HUD. The more recent 1971 Gymnasium addition underwent substantial modifications to its mass and skin to introduce a more residential scale and create a more sympathetic partner for this historic structure.  The House of Lebanon was certified under the Enterprise Green Communities Program.

 
THE SHELL

AHC, INC. | ARLINGTON, VA | 2011-2015

The Shell is a mixed-use redevelopment situated along Columbia Pike, the Western Gateway to Arlington, Virginia. Located within the Columbia Pike Special Revitalization District, the project will help transform this aging car-oriented suburban environment into a vibrant and walkable urban community. Designed to incorporate Form-Based Code (FBC) guidelines for the District, The Shell contributes 83 affordable apartments above ground floor retail. The Shell represents a creative land assemblage by AHC, Inc., by combining a portion of Harvey Hall, an adjoining existing affordable apartment community with unused density and an adjacent 1950’s era corner gas station. Together a very prominent corner parcel is established, adding to both the property value and the surrounding urban environment.

 
DAVIS PLACE

AHC, INC. | ARLINGTON, VA | 2009

HDPhoto_091019_03FS_150dpi.jpg

A site organization and massing strategy was devised to reinforce the  primary  priority:  to  foster  a  sense  of  community  within Davis Place and with its neighbors. The ten condominium units were  distributed  into  four  distinct  forms  linked  by  breezeway circulation in a “four-square” arrangement. This strategy breaks down the overall mass into house-like forms conducive to the porous residential street and promotes individuality that is often lacking in multi-family housing.   To foster neighbor interaction, more  public  areas  within  the  dwellings  –  living/dining/kitchen–  are  arrayed  adjacent  to  the  shared  community  circulation breezeways  while  more  private spaces  within  the  dwellings –  bedrooms/bathrooms  –  are  pushed  to  the  outer  corners  to allow a quiet retreat.  To create a safe and attractive pedestrian environment along South 17th Street, parking is removed to the rear of the property and embedded in the ground floor to provide cover,  reduce  the  overall  impervious  area,  and  minimize  the visual impact to neighbors.  All ten units of this Family-Oriented Condominium  provide  ownership  opportunities  for  first-time home buyers at or below 80% of the area Median Family Income as defined by HUD.

 
HUNTER'S PARK AT CHERRYDALE

AHC, INC. | ARLINGTON, VA | 2005

Hunter’s Park at Cherrydale provides affordable apartments for active seniors above street level community-serving retail. Located along Lee Highway, an established but aging urban retail corridor, this project is the first Site Plan approved within the Cherrydale Revitalization District since its adoption by Arlington County in 1994. After working closely with the community and Arlington County to overcome site constraints, CQA developed a master plan to create an effective and positive transition from the commercial strip along Lee Highway to the single-family residential neighborhood directly south. The building’s residential program evokes the atmosphere of a single-family home, with comfortable common spaces for eating, cooking, study and recreation on the ground floor. The 74 one-bedroom apartments are self-contained with full kitchen and bath facilities.

 
BRUNER PLACE

AHC, INC. | ARLINGTON, VA | 2004

This series of seven mixed-income residential townhouses on South Glebe Road is named after the late Dr. Roland Bruner, a prominent physician to the African-American community in South Arlington, who  practiced  and  lived  on  site  from  1930  to  1970. Cunningham | Quill Architects developed a scheme involving on- site relocation and renovation of the two existing single-family houses and the addition of five new townhouses. The program includes  four  affordable  and  three  
market  rate  townhouses, divided  into  two  separate  rows  along  a  green  space  fronting South Glebe Road.  Taking advantage of the natural topography, rear-sloping  driveways  remove  cars  to  individual  garages  at the  back  of  the  site.  This  space-saving  strategy  provides 
for generous  front  porches  that  attach  to  each  townhouse  unit, fostering a sense of community among residents. Particular care was taken in the design to create a unified community where affordable and market-rate homes are virtually indistinguishable from the exterior.

THE RESIDENCES AT NORTH HILL PARK

FAIRFAX COUNTY RHA | FAIRFAX COUNTY, VA | 2007

Cunningham | Quill has been working with Fairfax County and Clayton Homes to design new manufactured housing prototypes for the 11-acre Phase 2 of the North Hill Master Plan. This continuing process has allowed a collaboration of design, technical expertise and financial accountability that will greatly benefit future residents of this community. The design team worked with current residents of the adjacent manufactured home community to better understand critical programmatic criteria for manufactured housing such as exterior space and entry points, space efficiency and flexibility, durability and maintenance, and accessibility. Sustainable strategies for the prototypes do not rely on expensive materials, but rather reinforce the low-impact site strategies of the Master Plan with respect to the siting of the homes to best take advantage of solar orientation and access to natural ventilation. Public spaces within the units are oriented south to west with deep overhangs to control solar gain during summer months. Bedrooms are pushed to the corners with window placement on opposing walls to promote natural ventilation during milder weather seasons. Three prototypes were developed for potential homeowners.