Re-Interpreting the Suburban House

When direct access to the outdoors is a [literal] breath of fresh air.


A view to the rear yard can be seen from the home’s entry

Located in the suburbs of Washington, DC, the Divine House features an open living concept that brings the outdoors in. The owners expressed a clear vision of a tall central Living/Dining/Den space around which the rest of the of house and its site were to be designed. The result is an interlocking series of rooms with an abundance of natural light, all with immediate access to the beauty of nature.


The central living area shown from multiple vantage points

On the interior, a large, central living area is surrounded by interlocking secondary spaces nestled around it. All rooms are uniquely designed with ample daylighting and direct access to the outdoors via large-scale low-E glass doors and windows. Each volume of the house is cut away to reveal a warm and inviting palette of natural wood and stone inside and out. This palette is repeated often to provide continuity and seamless flow from one room to another.


Equal emphasis is placed on indoor and outdoor areas

The master bedroom has direct access to the rear courtyard while bedrooms on the second floor share a common balcony. The dining room and kitchen each have access to outdoor spaces, stretching the livable area well beyond the home’s walls.

Neighboring properties are characterized by long asphalt driveways and prominent garage doors. In lieu of this, the Divine House features a tar and chip front courtyard that doubles as a flexible space for parking, sports and play. A large front porch off of the dining room is used for entertaining friends and creates a welcoming street presence. The windows at the front entry give visitors a glimpse of the beautiful yard, pool and landscape at the rear of the home.

CQALogo_WIXwebsite2019.png

1054 31st STREET, NW

SUITE 315

WASHINGTON, DC 20007

202.337.0090

CQA@CUNNINGHAMQUILL.COM

  • Black Houzz Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Instagram

 © CUNNINGHAM | QUILL ARCHITECTS 2019